HTML

a mekdsz blog

Kiknek jut eszébe barikákkal és kacsákkal telefirkálva kiadni János evangéliumát?!

Címkék

ákos (1) albertschweitzer (1) allsouls (1) alma (1) angolszász (2) ateista (1) az élet értelme... (10) bánat (1) barátok (5) békásmegyer (1) biblia (5) bme (1) chad (1) c s lewis (1) dicsőítés (1) egyetem (10) egyház (4) ekgy (1) életvezetés (1) erő (3) értelmiségi (1) evangélium (12) evangéliuma (1) evangéliumi (6) fabiny (1) fáradtság (2) film (1) foci (3) francis (1) független (1) gasztro (1) halál (2) halál belül (3) heller (2) húsvét (1) icfb (1) igazság (1) ige (3) ígérgetés (2) ima (5) írás (1) író (1) jakab (1) jános (1) janos evangéliuma (1) jános evangéliuma (8) jazz (1) jézus (2) kacsák (1) kávéház (1) kenya (1) kereszt (3) kereszténység (3) kommunizmus (3) komoly (1) kongregacionalisták (1) könnyű (1) könyörület (1) kornis (3) közélet (1) középkor (1) közösség (7) kritika (3) külker (1) kultúra (5) l'abri (2) lélek (4) magyarság (1) mappa (1) márk (1) mee (1) megváltás (1) mekdsz (22) munka (1) művészet (2) nácizmus (1) nagypéntek (1) nemzetközi (4) nyáritábor (2) önkéntesség (1) öröm (1) oroszok (1) pannon egyetem (4) párbeszéd (1) pokol (2) politika (2) reformáció (1) református (1) remény (2) schaeffer (1) sérülés (6) sófár (1) stott (1) szabadegyházi (1) személyes (9) szemét (1) szenior (1) szenvedés (1) színdarab (1) sznobizmus (3) társadalom (4) telitabor (2) thanh (1) újhullám (1) újjászületés (1) újpogányság (1) usa (1) vagyok (17) vers (3) vizsga (2) webdsz (1) wycliffe (1) zene (2) zsidóság (1)

Friss topikok

Linkblog

2007.01.23. 17:43 egyházfi

MEE?

Segítség: A MEE egy olyan hely, ahol az alapvető hitkérdésekben egység van, a nem lényeges kérdésekben megértés és sokszínűség, és ahol mindenenben Krisztust tisztelik (idézet: MAGazin). No, mi ez? 

Ha valakinek ugyanúgy új, mint nekem: A MEE = Magyar Evangélumi Egyház - akik a veszprémi Evangéliumi Keresztény Gyülekezet csatlakozása alkalmából közös istentisztelet tartottak vasárnap Budapesten. A taggyülekezetek bemutatkoztak egymásnak, megosztották problémáikat, örömeiket, imádkoztak egymásért és hagyták, hogy egy nagy, közös ebédbe torkolljon a vasárnap. A veszprémiek tavalyi csatlakozásával már négy magyarországi közösség tartozik a MEE védőernyője alá. 

De lássuk, mi az a MEE.

A MEE-t a Kelenföldi Evangéliumi Gyülekezet alapította 2000-ben. Az Egyház a következő értékeket szeretné tisztelni és törvényesen védeni (idézet a MAGazin - Magyar Evangéliumi Egyház lapjából):

1. A helyi gyülekezetekben Jézus Krisztus a végső tekintély, a gyülekezeteknek szabad kezet kell kapniuk a saját ügyeik intézésére, saját vezetőik kinevezésére, Isten vezetése alapján.
2. A MEE nem azért létezik, hogy a helyi gyülekezeteket ellenőrzésük alatt tartsa, éppen ellenkezőleg: a helyi gyülekezetek küldenek képviselőket a MEE vezetőségébe, akik pedig a helyi gyülekezeti vezetőknek tartoznak elszámolási kötelezettséggel.
3. A MEE azért létezik, hogy a helyi gyülekezeteket szolgálja, és eszköz legyen a gyülekezetek kezében, hogy hatékonyabban tudják elérni környezetüket, és új gyülekezeteket alapítani.
4. A MEE elősegíti a gyülekezetek közötti kapcsolatokat, együttműködést és az egymástól való kölcsönös függést, ugyanakkor tiszteletben tartja minden helyi gyülekezet függetlenségét Krisztus fennhatósága alatt.
5. A MEE egy olyan hely, ahol az alapvető hitkérdésekben egység van, a nem lényeges kérdésekben megértés és sokszínűség, és ahol mindenenben Krisztust tisztelik.
6. A MEE óriási  lehetőséget és szabadságot ad, azoknak, akik új gyülekezeteket szeretnének alapítani.

A négy mai taggyülekezet jelenleg:

Kelenföldi Evangéliumi Gyülekezet
Tóalmási Evangéliumi Gyülekezet
Veszpérmi Evangéliumi Keresztény Gyülekezet
Zsámbóki Evangéliumi Gyülekezet

 

Kell-e egy új egyház Magyarországnak?

Valamikor 2006 tavaszán a Ráday utcai Paris,Texas-ban két teológus hallgató és két evangéliumi atyafi ült egymással szemben, hogy édes, délutáni eszmecserét folytassanak. Akkor hangzott el a fenti kérdés. Jelen cikk fogalmazója részt vett a beszélgetésen. Nem foglal állást, melyik kettősben, és arról sem értekezik, hogy ki tette fel a kérdést. De felteszi újra:

Kell-e egy új egyház Magyarországnak?

 (A MEE válaszát lsd. később)


3 komment

Címkék: egyház evangéliumi


A bejegyzés trackback címe:

https://vagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr8730464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

izommozi 2007.02.01. 16:10:22

Ja a keeeegy? A weblapjukon van egy link a da vinci kód általuk írt értelmezésére, a "da vinci kód vs. egyháztörténet"-et olvassátok el.
egy kis előzetes a veretes igazságokból: "Az Istenben való hithez mindig szükség volt hitre."

ilyen egyházakra kérdezed, h van-e szükség szmáááájli

aztán jöhettek hálálkokni a vidám percekért.

egyházfi 2007.02.02. 17:48:41

Tehát nem kell új egyház Magyarországnak, ha jól értelek, legalább is nem ilyen. De nem értettem pontosan, mi is a gubanc? egy elírt mondat vagy van más is, ami nem kóser szerinted?

izommozi 2007.02.02. 22:06:31

hát nézd, alapvetően elférnek, és engem különösebben nem zavarnak.

Az elírt mondat ügyében: lehet, h valóban az, de az amerikai neoproti evangelikál gyülekezetek maguk előtt tolják a hírüket, amelyet ez a cikk, nem hogy megcáfolna, sőőőőőt

Kóser vagy nem kóser? Ha igény van rá...? hogy éppen elcsüggedt kikukucskáló refi teológusoknak maga a szabadság levegője, hát egy icipicikét meglep. De azért nem tüdőzném le.
süti beállítások módosítása