HTML

a mekdsz blog

Kiknek jut eszébe barikákkal és kacsákkal telefirkálva kiadni János evangéliumát?!

Címkék

ákos (1) albertschweitzer (1) allsouls (1) alma (1) angolszász (2) ateista (1) az élet értelme... (10) bánat (1) barátok (5) békásmegyer (1) biblia (5) bme (1) chad (1) c s lewis (1) dicsőítés (1) egyetem (10) egyház (4) ekgy (1) életvezetés (1) erő (3) értelmiségi (1) evangélium (12) evangéliuma (1) evangéliumi (6) fabiny (1) fáradtság (2) film (1) foci (3) francis (1) független (1) gasztro (1) halál (2) halál belül (3) heller (2) húsvét (1) icfb (1) igazság (1) ige (3) ígérgetés (2) ima (5) írás (1) író (1) jakab (1) jános (1) jános evangéliuma (8) janos evangéliuma (1) jazz (1) jézus (2) kacsák (1) kávéház (1) kenya (1) kereszt (3) kereszténység (3) kommunizmus (3) komoly (1) kongregacionalisták (1) könnyű (1) könyörület (1) kornis (3) közélet (1) középkor (1) közösség (7) kritika (3) külker (1) kultúra (5) l'abri (2) lélek (4) magyarság (1) mappa (1) márk (1) mee (1) megváltás (1) mekdsz (22) munka (1) művészet (2) nácizmus (1) nagypéntek (1) nemzetközi (4) nyáritábor (2) önkéntesség (1) öröm (1) oroszok (1) pannon egyetem (4) párbeszéd (1) pokol (2) politika (2) reformáció (1) református (1) remény (2) schaeffer (1) sérülés (6) sófár (1) stott (1) szabadegyházi (1) személyes (9) szemét (1) szenior (1) szenvedés (1) színdarab (1) sznobizmus (3) társadalom (4) telitabor (2) thanh (1) újhullám (1) újjászületés (1) újpogányság (1) usa (1) vagyok (17) vers (3) vizsga (2) webdsz (1) wycliffe (1) zene (2) zsidóság (1)

Friss topikok

Linkblog

2007.03.29. 10:04 adelphosz

Francis Schaeffer: a síró próféta

A napokban valaki a figyelmembe ajánlott egy cikket, ami Francis Schaeffert, a nemzetközi L'Abri közösségek alapítóját méltatta. Schaeffer a huszadik század evangéliumi mozgalmának egyik meghatározó alakja volt, könyvei, a kulturális apologetika területén végzett újításai valamint a L'Abri kereső és kérdező fiatalokat befogadó missziója révén személye megkerülhetetlen lett. A cikk írója azonban nem ezeket emeli ki, hanem Schaeffer könnyeit. És valószínűleg igaza van.

Akik ismerték őt, kivétel nélkül mind állítják, hogy Schaeffer karizmája elsősorban a személyes beszélgetésekben működött. Schaeffer tudott hallgatni, meghallgatni, kérdezni, és sírni. Néha nem szólt, csak könnyezett, és ez mindennél többet jelentett. Akivel együtt sírt, az tudta, hogy Schaeffer Istene nem kegyetlen. Bármi is igaz Vele kapcsolatban, ha a tanítványa tud sírni, akkor Ő is irgalmas.

Pedig Schaeffer próféta is volt. Meggyőződéssel vallotta a történelmi kereszténység, a protestantizmus és az evangéliumi kereszténység igazságait. Ha ezek az igazságok veszélybe kerültek, Schaeffer volt az első, aki megkongatta a vészharangot. Tudta, hogy a könnyei nem érnek semmit, ha a történelmi kereszténység nem igaz. Ha igaz, akkor viszont ki is kell állni az igazsága mellett. Számos könyve ezt a célt szolgálta. Az "igaz igazság" fogalma is Schaeffertől származik. "Igaz igazság" az, ami nem csak az igazság konnotációja, hanem egyezik a valósággal is. Ha azt mondjuk, hogy a kereszténység a feltámadás igehirdetésére épül, függetlenül attól, hogy az valóban megtörtént-e (vö. Bultmann), az csak igazság. De ha azt mondjuk, hogy Jézus valóban feltámadt, és ezért hirdetjük, az igaz igazság.

Azok az emberek, akik L'Abrin keresztül a legnagyobb hatással voltak rám, ebben a tekintetben mind kicsit hasonlóak voltak Schaefferhez. Jerram Barrs, Wade Bradshaw és Ellis Potter mindhárman Schaeffert tartják egyik példaképüknek, és ők is "síró próféták". Sírnak, mert könyörület van bennük, de próféták is, mert az igazságból nem engednek. Soha nem fogom elfelejteni azt, amikor 1993-ban először jártam az angol L'Abriban. Wade Bradshaw tartott egy előadást az abortuszról (Schaeffer filmjét használta ehhez). Az előadás végén feltette neki valaki a legkínosabb kérdést: "Mi van akkor, ha egy tizenhároméves lányt megerőszakolnak, és teherbe esik?" Wade egy darabig nem tudott válaszolni, mert az arcán csorogtak a könnyek. Fel voltam készülve arra, hogy visszavonja az egész előadását. De végül azt mondta: "Azt tanácsolnám neki, hogy ne kövessen el gyilkosságot. Szeretettel venném körül, megadnék neki minden segítséget, amit meg lehet neki adni, és keresnék olyan gyerektelen szülőket, akik régóta örökbe szeretnének fogadni egy árvát." Amíg élek, emlékezni fogok erre a válaszra. Az igazságot és a könyörületet soha nem láttam korábban így együtt megnyilvánulni. A visszaelmékezések alapján Schaeffer is ilyen ember lehetett.

1 komment

Címkék: evangéliumi l'abri igazság francis schaeffer könyörület


A bejegyzés trackback címe:

https://vagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr3652195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igaz777 2007.03.29. 18:43:57

"Egy rendszer, egy társadalom vagy egy egyéni élet legfeljebb annyira lehet erős, mint az elvek amiken áll."
Dr. Francis A. Schaeffer
süti beállítások módosítása