HTML

a mekdsz blog

Kiknek jut eszébe barikákkal és kacsákkal telefirkálva kiadni János evangéliumát?!

Címkék

ákos (1) albertschweitzer (1) allsouls (1) alma (1) angolszász (2) ateista (1) az élet értelme... (10) bánat (1) barátok (5) békásmegyer (1) biblia (5) bme (1) chad (1) c s lewis (1) dicsőítés (1) egyetem (10) egyház (4) ekgy (1) életvezetés (1) erő (3) értelmiségi (1) evangélium (12) evangéliuma (1) evangéliumi (6) fabiny (1) fáradtság (2) film (1) foci (3) francis (1) független (1) gasztro (1) halál (2) halál belül (3) heller (2) húsvét (1) icfb (1) igazság (1) ige (3) ígérgetés (2) ima (5) írás (1) író (1) jakab (1) jános (1) jános evangéliuma (8) janos evangéliuma (1) jazz (1) jézus (2) kacsák (1) kávéház (1) kenya (1) kereszt (3) kereszténység (3) kommunizmus (3) komoly (1) kongregacionalisták (1) könnyű (1) könyörület (1) kornis (3) közélet (1) középkor (1) közösség (7) kritika (3) külker (1) kultúra (5) l'abri (2) lélek (4) magyarság (1) mappa (1) márk (1) mee (1) megváltás (1) mekdsz (22) munka (1) művészet (2) nácizmus (1) nagypéntek (1) nemzetközi (4) nyáritábor (2) önkéntesség (1) öröm (1) oroszok (1) pannon egyetem (4) párbeszéd (1) pokol (2) politika (2) reformáció (1) református (1) remény (2) schaeffer (1) sérülés (6) sófár (1) stott (1) szabadegyházi (1) személyes (9) szemét (1) szenior (1) szenvedés (1) színdarab (1) sznobizmus (3) társadalom (4) telitabor (2) thanh (1) újhullám (1) újjászületés (1) újpogányság (1) usa (1) vagyok (17) vers (3) vizsga (2) webdsz (1) wycliffe (1) zene (2) zsidóság (1)

Friss topikok

Linkblog

2007.02.12. 22:06 shibaura

Miért utálom a DIRTY DANCINGet?

 

Sokan láttuk a filmet. Nagyon klasszikus film, nagyon klasszikus karakterekkel.

 Röviden összefoglalva: egy gazdag család drága nyaralóhelyre megy nyaralni, ahol szerelem szövődik a gazdag lány, és a szegény, ám becsületes táncos fiú között. A gazdag lány segít közben egy bajbajutott szegény lányon. Látjuk párhuzamosan a szegények és a gazdagok szórakozását is. A gazdagok unalmasak, a szegények viszont igazán tudnak bulizni. Hiszen náluk a többi ember megítélése nem vagyon alapján történik, hanem személyiség alapján. Mellesleg: a film alapján: aki szegény, az mind jófej. Tehát a film baloldali.

 Hogy a baloldaliságot még alátámasszam: A filmben tipikus jobboldali a szállodatulajdonos és az unokaöccse. Utóbbi (a neve Neil) visszataszítóan adja elő, hogy azért sikerült elcsábítani valaki barátnőjét, mert neki két szállodája van. Szóval egy a film a baloldali jelleg erősítéséhez protestszavazatokat is beszerez.

 A filmben a házasságon kívüli szexuális élet teljesen normálisként van elkönyvelve, és az abortusz is teljesen elfogadott a pozitív szereplők körében, sőt, meg se fordul a fejében senkinek, hogy esetleg mást is lehetne. Kikaparják hát a gyereket. Tehát a film liberálisnak sorolható be.

 De nem ezért utálom a filmet.

 A film abszolút pozitív szereplője Baby (Jennifer Grey), ágyba bújik a filmben a szerelmével.

A film abszolút negatív szereplője: Robbie aki szintén ágyba bújik a szeretőjével. Robbie esetében a lány teherbe esik, Baby viszont nem. Robbie-t azért utáljuk, mert cserben hagyja a teherbe esett lányt.

 A döntéseik alapján érdemes még összehasonlítani. Két azonos döntéshelyzet van mindkettejük számára:

 1. Lefekszik-e szerelmével?

            Baby                igen

            Robbie             igen

2. Ad-e pénzt abortuszra?

            Baby                igen

            Robbie             nem

Igazából ez a két éles döntéshelyzet van a filmben, és a rendező ajánlása alapján Baby-t kell megkedvelnünk döntései alapján.

De mi lett volna, ha Baby esik teherbe? Úgyanúgy ítélnénk meg a két szereplőt? Baby és Robbie tökéletesen ugyanazt csinálták, mégis azért kedveljük Babyt, mert ő nem esik teherbe, míg Robbie barátnője igen.

 Érdemes még Johnny (Patrik Swayze) jellemét is megvizsgálnunk.

Két ágyjelenetet látunk a filmben, az egyikben Johnny cirógatja Baby arcát az L alakú takaró alatt, lágy zene és meleg fények jellemzik a jelenetet. A másikban Bobbyt lovagolja meg az éppen aktuális szeretője. Konkrét aktust látunk, sötét van, nincs zene, és a szeretőknek bűntudata lesz hirtelen, amikor rajtakapják őket.

 Van azonban még egy ágyjelenet a filmben, amit ténylegesen nem látunk, de szó esik róla, és mindenki tudja, hogy megtörtént. Ez pedig az, hogy a milliomos bankár feleségével Johnny rendszeresen lefekszik – pénzért. De ezt nem mutatják.

 Ha Robbiet és Johnnyt vetjük össze, akkor láthatjuk, hogy Robbie az élvezetért fekszik le nőkkel, míg Johnny esetenként pénzért is. Tetteik, jellemük súlyozását az olvasókra bízom.

 Összegzés

Tetteik összehasonlítása alapján se Johnny se Baby nem különb Robbienál, mégis ők a pozitív szereplők, Robbie pedig a negatív.

 Azért utálom hát a Dirty Dancinget, mert álszent módon zenékkel, megvilágításokkal stb-vel, befolyásolni akar bennünket, hogy az erkölcsileg sokkal romlottabb tetteket elkövető embereket jobbnak (sőt egyenesen jónak) tartsuk a kisebb gonoszságok elkövetőinél. Feje tetejére állítja az erkölcsöt.

Egyébként Robbie se túl szimpatikus nekem a filmben.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika kultúra


A bejegyzés trackback címe:

https://vagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr3436115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása