HTML

a mekdsz blog

Kiknek jut eszébe barikákkal és kacsákkal telefirkálva kiadni János evangéliumát?!

Címkék

ákos (1) albertschweitzer (1) allsouls (1) alma (1) angolszász (2) ateista (1) az élet értelme... (10) bánat (1) barátok (5) békásmegyer (1) biblia (5) bme (1) chad (1) c s lewis (1) dicsőítés (1) egyetem (10) egyház (4) ekgy (1) életvezetés (1) erő (3) értelmiségi (1) evangélium (12) evangéliuma (1) evangéliumi (6) fabiny (1) fáradtság (2) film (1) foci (3) francis (1) független (1) gasztro (1) halál (2) halál belül (3) heller (2) húsvét (1) icfb (1) igazság (1) ige (3) ígérgetés (2) ima (5) írás (1) író (1) jakab (1) jános (1) jános evangéliuma (8) janos evangéliuma (1) jazz (1) jézus (2) kacsák (1) kávéház (1) kenya (1) kereszt (3) kereszténység (3) kommunizmus (3) komoly (1) kongregacionalisták (1) könnyű (1) könyörület (1) kornis (3) közélet (1) középkor (1) közösség (7) kritika (3) külker (1) kultúra (5) l'abri (2) lélek (4) magyarság (1) mappa (1) márk (1) mee (1) megváltás (1) mekdsz (22) munka (1) művészet (2) nácizmus (1) nagypéntek (1) nemzetközi (4) nyáritábor (2) önkéntesség (1) öröm (1) oroszok (1) pannon egyetem (4) párbeszéd (1) pokol (2) politika (2) reformáció (1) református (1) remény (2) schaeffer (1) sérülés (6) sófár (1) stott (1) szabadegyházi (1) személyes (9) szemét (1) szenior (1) szenvedés (1) színdarab (1) sznobizmus (3) társadalom (4) telitabor (2) thanh (1) újhullám (1) újjászületés (1) újpogányság (1) usa (1) vagyok (17) vers (3) vizsga (2) webdsz (1) wycliffe (1) zene (2) zsidóság (1)

Friss topikok

Linkblog

2007.05.14. 14:48 contumax

A mediáció, a Regnum Marianum, az anyósom és Kádár

Néhány hete kapható az El Mondo legújabb száma. Különösen egy interjú miatt ajánlom mindenkinek. Kornis Mihállyal Gyura Gábor beszélgetett. A téma apropójául egyik könyve kínálkozott, mivel többünket megragadott üzenete. Kornis egymás meghallgatását, a sebeinkről való őszinte beszélgetést és a megbocsátást ajánlotta a magyar társadalomnak gyógyírül: más szóval a Mediációt.

Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy két, egymással szót nem értő felet leültetnek, és az irányított kommunikáció segítségével valamiféle közeledést érnek el kettejük között. Ennek középpontjában a figyelem és az együttérzés áll: a másik problémájának felismerére és elismerése. Ez nem jelenti azt, hogy egyet is kell érteni, de innentől kezdve az ellenkező oldalról érkező érvekhez egy életfelfogás, egyfajta személyesség, egy arc társul, az emberséggel (ez keresztény fogalom is!) legitimizálva a gyűlölt ellenérveket.

Ezt az érzelmi, értelmi közeledést sok esetben alkalmazhatták volna büntetőeljárások elkerülése érdekében. Az egyik ilyen eset azoké a berzsenyis gimnazistáké, akik - lassan 7-8 éve - ledöntötték a Regnum Marianum templom helyén álló fakeresztet. A fiatalok (akik azóta már egyetemet végeznek) ellen még ma is eljárás folyik, miután sokszor sokféleképpen bocsánatot kértek.

A történetet nyilván az érintettek ismerik a legjobban. Nyilván jó oka van egy ilyen közösségnek, mint a Regnum Marianum nem megbocsátani, hanem méltó büntetést kérvényezni. Nyilván nyomós érveik vannak a fiataloknak, hogy miért érdemelnének valódi bocsánatot. Nyilván. Ezek a "nyilvánok" nem csak bennünk indítanak el kérdéseket. Ezeket a "nyilvánokat" egymás irányában sem értik és ismerik az érintettek. Ezért lett volna szerencsésebb, ha mediáció útján látják a diákok, hogy a (Rákosi által) meggyilkoltatott papok és lerombolt templom milyen mély sebeket ejtett a Regnumon. És viszont, a közösség vezetői szembesülhettek volna a valódi megbánással.

Kornis ezt a Kádár örökségén (de már korábban is) jobbra és balra osztott országnak ajánlja, könyvében is és az El Mondo hasábjain is. És ez segített nekem is, hogy október 23-dikai megsebzett ünneplőként leüljek eredendően baloldali anyósommal beszélgetni. Pontosabban, hogy minden előítélet nélkül tudjak leülni vele. A megelőlegezett bizalom és az igazi érdeklődés közelebb hozta számomra őt, ha nem is azt, amit képvisel. De pont ez az, ami hiányzott nekem: hogy el tudjam fogadni őt a választásával együtt. És bár mediáció a szakkifejezés, erre nem a pszichológia, hanem Jézus Krisztus hívott el engem.

Az újság itt kapható.

 

 

5 komment

Címkék: társadalom kommunizmus az élet értelme... kornis


A bejegyzés trackback címe:

https://vagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr4175687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adelphosz 2007.05.16. 10:59:16

Dominus Magnus!

1. Azt értem, hogy közvádas bűncselekmény esetén a büntetést nem érinti a sértett megbocsátása. Ez fontos kiegészítés.

2. Azt nem tudom elfogadni, ha keresztények a saját sérelmeiket nem bocsátják meg. "És bocsásd meg a bűneinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek."

A magyar társadalom egyik baja szerintem az, hogy az előbbi és az utóbbi összekeveredik: a megbocsátás nevében nem történik igazságtétel, az igazságtételre hivatkozva nincs személyes megbocsátás. Ennek épp fordítva kellene lenni: mi megbocsátunk, az állam pedig igazságot szolgáltat.

Contumax 2007.05.16. 13:18:17

Lehet, hogy ezt nem kommunikáltam jól, és nem derült ki, de a mediációt azért emlegettem, mert jogi fogalom is. Szóval létezik, hogy a felek beleegyezésével per elkerülése végett vagy a per folyományaként a mediációt ajánlják.

De ehhez kevéssé értek.

Ami Kornist illeti, meg kell védenem. Mert azzal, amit könyvében kifejtett, "pártos determinációkkal korlátolt" gondolatai és tettei más megítélés alá eshetnek: Hisz pont ez az üzenet. Lehet, hogy nem sejti, vagy ismeri, hogy ezeket a tetteket egy Dominus Magnus miként látja és értelmezi. De talán tett egy gyöngécske lépést affelé, hogy hajlandó meghallgatni téged is.

Te nem vagy kíváncsi rá, hogy mi járhat egy Kornis Mihály fejében és szívében, amikor - ahogy mondtad - Gyurkovics Tiborral ilyen szituációba keveredik?

Úgy értem, valóban kíváncsi.

d.

adelphosz 2007.05.16. 13:40:35

Ajánlom egy jobboldali író Kornisséhoz hasonló megnyilatkozását. Nem tudom megítélni, hogy igazuk van-e, de véleményük elgondolkodtató.

gondola.hu/cikkek/54392
gondola.hu - „Új hitvallásom” - Varga Domokos György búcsúja olvasóitól, a politikai újságírástól

Contumax 2007.05.17. 10:22:19

Szuper! Ez is agyon van hallgatva. De azért megtaláltad...

Domonkos 2007.05.21. 18:18:58

Aki keres talál. Ne csak a látszó dolgokat fogyasszuk, hanem hallgassunk objektív hírközlőket is, de tudjuk, hogy nem ez jut el az emberekig. Gondolok itt a gondola.hu-ra, stb
süti beállítások módosítása