HTML

a mekdsz blog

Kiknek jut eszébe barikákkal és kacsákkal telefirkálva kiadni János evangéliumát?!

Címkék

ákos (1) albertschweitzer (1) allsouls (1) alma (1) angolszász (2) ateista (1) az élet értelme... (10) bánat (1) barátok (5) békásmegyer (1) biblia (5) bme (1) chad (1) c s lewis (1) dicsőítés (1) egyetem (10) egyház (4) ekgy (1) életvezetés (1) erő (3) értelmiségi (1) evangélium (12) evangéliuma (1) evangéliumi (6) fabiny (1) fáradtság (2) film (1) foci (3) francis (1) független (1) gasztro (1) halál (2) halál belül (3) heller (2) húsvét (1) icfb (1) igazság (1) ige (3) ígérgetés (2) ima (5) írás (1) író (1) jakab (1) jános (1) janos evangéliuma (1) jános evangéliuma (8) jazz (1) jézus (2) kacsák (1) kávéház (1) kenya (1) kereszt (3) kereszténység (3) kommunizmus (3) komoly (1) kongregacionalisták (1) könnyű (1) könyörület (1) kornis (3) közélet (1) középkor (1) közösség (7) kritika (3) külker (1) kultúra (5) l'abri (2) lélek (4) magyarság (1) mappa (1) márk (1) mee (1) megváltás (1) mekdsz (22) munka (1) művészet (2) nácizmus (1) nagypéntek (1) nemzetközi (4) nyáritábor (2) önkéntesség (1) öröm (1) oroszok (1) pannon egyetem (4) párbeszéd (1) pokol (2) politika (2) reformáció (1) református (1) remény (2) schaeffer (1) sérülés (6) sófár (1) stott (1) szabadegyházi (1) személyes (9) szemét (1) szenior (1) szenvedés (1) színdarab (1) sznobizmus (3) társadalom (4) telitabor (2) thanh (1) újhullám (1) újjászületés (1) újpogányság (1) usa (1) vagyok (17) vers (3) vizsga (2) webdsz (1) wycliffe (1) zene (2) zsidóság (1)

Friss topikok

Linkblog

2007.02.19. 13:08 contumax

A Márk-kísérlet

Andrew Page különleges könyvvel búcsúzik a közép-európai diákélettől, mivel rövidesen - 20 év elteltével - hazaköltözik Angliába. Az osztrák diákmozgalomban eltöltött két évtized alatt többször is tartott előadást, igehirdetést Magyarországon a MEKDSZ különböző konferenciáin és találkozóin, úgyhogy valószínűleg sokan emlékszenek rá. 

Érdemes róla tudni, hogy többek között Martin Haizmann (IFES "főgóré" errefelé itt, Közép-Európában), a mi Froukjénk (korábbi MEKDSZ titkár) és Andrew Page álmai valósultak meg a vasfüggöny mögötti feltámadó keresztény diákmozgalmakban. Aki halotta valaha Andrew-t az Igéből tanítani, valószínűleg kíváncsi, mire bukkant a legrövidebb evangéliumban. Holnap (február 20-án) Veszprémben beszél erről. Megkezdődik a Márk-kísérlet.

Miről szól a könyv?

A rövid könyv eddig két nyelven - németül és angolul - jelent meg, de jó esélyt látok arra, hogy harmadjára magyarul látja meg a napvilágot. A "Márk-kísérlet" két felfedezésre épül. Az első már régóta ismert a teológusok előtt, történetesen, hogy Márk evangéliuma hat, körülbelül egyforma hosszú szakaszra osztható.

Andrew mindezt megfejeli azzal a felfedezéssel, hogy Márk ezt a hat szakaszt tudatos szerkesztéssel megjegyezhető formában vetette papírra. Más szóval a történeteket úgy rendezte egymás után, hogy az emberi elme fogódzót találjon a teljes evangélium memorizálásához.

Memo?!

Andrew a könyvben nem fejti ki nézeteit az igeversekről, nem kommentálja a történéseket, egyedül arra törekszik, hogy az olvasó rövid idő alatt képes legyen megjegyezni, hogy mi után mi következik és történik a szövegben. Nem szó szerinti memorizálásra ösztönöz, hanem a lényeg, azaz az események és főbb kijelentések megjegyzéséhez ad kulcsot.

A Márk által felépített struktúrát tényleg könnyű felfedezni, és a könyv nem csak erre hív el. Andrew célja az, hogy a teljes kép a fejünkben legyen (ahogy egy első századi kereszténynek valószínűleg a fejében is volt) és ezzel jobban megismerjük Jézust.

A Márk-dráma

Andrew emellett instrukciókat ad, hogy a megjegyzett evangélium segítségével egy amatőr csapat hogyan játszhatja el másfél óra alatt mindazt, amit Márk érdemesnek tartott lejegyezni Jézus életéből. Ennek a drámának az első, angliai megvalósulásából láthatunk részleteket a www.themarkexperiment.com oldalon. A dráma különlegessége az, hogy a színészek díszletek és jelmezek nélkül, pusztán a szöveg erejére támaszkodva megdöbbentő módon képesek felidézni a Jézus személyében és tetteiben jelenlévő hangulatot és feszültséget.

Namost, miután az egészet ennyire felmagasztaltam, már csak egy valamit fűzhetek az előbbiekhez: tényleg úgy van, ahogy írtam.
Ez tényleg ennyire jó, és ennyire ütős. 

Andrew előadása február 20-án, kedden, este 6-kor lesz a Pannon Egyetemen az E/2-ben, Veszprémben.

Mindenkit szeretettel várunk.

 

  

 

 

2 komment

Címkék: evangélium erő pannon egyetem ige


A bejegyzés trackback címe:

https://vagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr1437931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adelphosz 2007.02.19. 18:11:14

Contumax igazat mond, a Márk-kísérletet működik! Rendkívül lyukacsos memóriámmal (egyetlen verset sem tudok elszavalni) én is könnyedén meg tudtam tanulni az evangélium eseményeit.

Nem tudom semmihez hasonlítani azt az érzést, amikor belülről hívom elő a Jézusról szóló történeteket, ráadásul azóta együtt látom az egész történetet - és mindezt anélkül, hogy lenne nálam Biblia!

shibaura 2007.02.25. 20:54:54

Ez a könyv volt nálam kölcsönbe, mert még eleinte gondolkoztunk, hogy esetleg a Márk Evangéliumát válasszuk a "vagyok"-ra. Azt láttam, hogy egy nagyon használható valami, de nem volt lehetőségem kipróbálni közösségben. Sajnos.

Egyébként Andrew Page-től tanultam, hoy igehirdetés közben folyamatosan imádkozzak , mintegy reflektálva az éppen elhangzó dolgokra. Adjak hálát, kérdezzem Istent, hogy ez vagy az a rész mit jelent, vagy tartsak bűnbánatot.
Andrew tanácsa leginkább akkor szokott eszembe jutni, amikor elég gyenge igehirdetésen ülök. És ha tényleg ilyen megváltozott attitűddel hallgatom a gyenge prédikációt, Isten nagyon személyessé teszi, és megáldja azt. Hiába. Ahol Isten Igéje szól, mindegy kinek a szájából, ott nagy dolgok történhetnek.
süti beállítások módosítása