HTML

a mekdsz blog

Kiknek jut eszébe barikákkal és kacsákkal telefirkálva kiadni János evangéliumát?!

Címkék

ákos (1) albertschweitzer (1) allsouls (1) alma (1) angolszász (2) ateista (1) az élet értelme... (10) bánat (1) barátok (5) békásmegyer (1) biblia (5) bme (1) chad (1) c s lewis (1) dicsőítés (1) egyetem (10) egyház (4) ekgy (1) életvezetés (1) erő (3) értelmiségi (1) evangélium (12) evangéliuma (1) evangéliumi (6) fabiny (1) fáradtság (2) film (1) foci (3) francis (1) független (1) gasztro (1) halál (2) halál belül (3) heller (2) húsvét (1) icfb (1) igazság (1) ige (3) ígérgetés (2) ima (5) írás (1) író (1) jakab (1) jános (1) janos evangéliuma (1) jános evangéliuma (8) jazz (1) jézus (2) kacsák (1) kávéház (1) kenya (1) kereszt (3) kereszténység (3) kommunizmus (3) komoly (1) kongregacionalisták (1) könnyű (1) könyörület (1) kornis (3) közélet (1) középkor (1) közösség (7) kritika (3) külker (1) kultúra (5) l'abri (2) lélek (4) magyarság (1) mappa (1) márk (1) mee (1) megváltás (1) mekdsz (22) munka (1) művészet (2) nácizmus (1) nagypéntek (1) nemzetközi (4) nyáritábor (2) önkéntesség (1) öröm (1) oroszok (1) pannon egyetem (4) párbeszéd (1) pokol (2) politika (2) reformáció (1) református (1) remény (2) schaeffer (1) sérülés (6) sófár (1) stott (1) szabadegyházi (1) személyes (9) szemét (1) szenior (1) szenvedés (1) színdarab (1) sznobizmus (3) társadalom (4) telitabor (2) thanh (1) újhullám (1) újjászületés (1) újpogányság (1) usa (1) vagyok (17) vers (3) vizsga (2) webdsz (1) wycliffe (1) zene (2) zsidóság (1)

Friss topikok

Linkblog

2007.03.26. 12:04 egyházfi

Amiről csak János tudott

János nem nevezi meg magát az evangéliumban. Helyette azzal a kifejezéssel él: „a tanítvány, akit Jézus szeretett”. Ez lenne ő. Elsőre úgy tűnik, önbizalomból nem volt hiány Jánosnál. De ahogy haladunk a történetekben egyre világosabb lesz az olvasó előtt, hogy ez a felismerés nem nagyképűségből, hanem belső bizonyosságból fakad. A sokszor tétlenkedő, hitetlenkedő és zavarodott tanítványok körében talán Jánosnak volt a legnagyobb szüksége, hogy bízzon Jézusban. Azon túl, hogy azok közé a kevesek közé tartozott, akik majdnem mindenhová elkísérhették a mestert (Péternek és Jakabnak volt még ilyen kiváltsága), volt valami, amit csak ő tudott.
 
Lássuk, mi volt az.
Az utolsó nagy közös étkezés alkalmával Jézus szomorúan, de kissé talán túl természetesen megjegyzi, hogy az egyik tanítvány a tizenkettő közül segíteni fog az ő kézre kerítésében. Ezt persze mindenki magára vonatkoztatja, talán Péter kivételével, aki int Jánosnak, hogy ugyan kérdezzen már rá Jézusnál, melyikük az a gerinctelen alak?
 
János, aki helyzeti előnyben volt, ugyanis a szokás szerint fekve elfogyasztott széder vacsorán a legközelebb feküdt Jézushoz, hátrabillentette fejét Jézus mellkasára, és halkan rákérdezett az illetőre. Jézus megsúgta, hogy az az áruló, akinek a átnyújtja a falatot.

A Falat
 
A széder estére vonatkozó, évszázadok alatt kialakult zsidó rendtartásba az egyik nagy rabbi, Hillél vezette be a következő mozzanatot. A szédervezető – ez esetben Jézus – a legnagyobb tisztelet jeleként átnyújthatott egy kicsi falatkát a széderen részt vevők egyikének. Ezt a mártott falatot Hillél-szendvicsnek hívják és akkor, azon az estén Júdásnak nyújtotta át Jézus. János tudta, hogy „az az áruló, aki ezt a Hillél-szendvicset megkapja.”.
 
Namármost, ez az a pillanat, amikor Jánosnak fel kellett volna ugrania, és Júdásra mutatva a többieknek kiáltani: „Ez itt, ni! Ez az áruló!” Sejthette, hogy Péter szenvedélyes, inas halászként nekiesne Júdásnak, és útjába állhatna. Azonban világos, hogy János ezt nem mondta el sem Péternek, sem másnak. Sőt maga sem próbálta megakadályozni, hogy Júdás megtegye, amit akar, vagyis hogy elmenjen Jézus ellenségeihez és bárulja őt. Jézus rövidesen a kivégzőosztag elé került. 

1 komment

Címkék: evangélium jános evangéliuma jános


A bejegyzés trackback címe:

https://vagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr6951080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solideogloria 2007.06.27. 16:00:45

Ja, miért is? Kisebbségi komplexus? "Én vagyok itt a legkisebb, hogyan avatkozhatnék bele?" Vagy a többiekkel ellentétben megértette, hogy mi is Jézus szándéka? Talán így volt képes végignézni a szörnyű kivégzést és hinni-érteni, amikor meglátta az üres sírt? Hiszen a Mester ezeket az eseményeket előre megmondta. Jánosnál nagyon erős motívum a "be kell teljesednie az Írásnak" szükséglete. De van egy másik lehetőség is: János sokkal jobban szerette Jézust mint mondjuk én. Mert én biztos rávetettem volna magam Júdásra, és nem engedem, hogy tönkretegye Jézust saját magával együtt. Csakhogy Jézus nem ezt akarta volna. Ő pontosan azt akarta, hogy meghalhasson a szeretteiért. Hogyan is kísérti őt Péter: "Te nem halhatsz meg!" Önző szeretet ez, életben akarom tartani a másikat, de miért? Azért, hogy - VELEM legyen. János szeretete képes a lemondásra, szabadon tudja engedni a rabbit, és végig tudja nézni a kereszthalálát. Ahogyan az Atya is elengedte a Fiút maga mellől, és ő is végignézte a szenvedéseit. Hogy tudnék én így szeretni?
süti beállítások módosítása